Aktuality

Béčko přivítá v sobotu rezervu Kopidlno 18/10/2024

Více zde...

Pozvánka na víkend 27/09/2024

Více zde...

Dnes naše Áčko čeká pohárové utkání v Bělohradě 25/09/2024

Více zde...

Béčko v neděli přivítá Ližany 20/09/2024

Více zde...

Áčko zajíždí na hřiště jednoho z aspirantů na postup 20/09/2024

Více zde...

Odložené utkání A-týmu proti Libčanům se odehraje ve středu 18.9. od 17:00 16/09/2024

Více zde...

Všechny utkání tohoto víkendu zrušena!!! 13/09/2024

JAK ŠEL ČAS – JARO 2024 SE STALO VELKOU HISTORIÍ ŽELEZNICKÉ KOPANÉ 02/07/2024

" JAK ŠEL ČAS – JARO 2024 SE STALO VELKOU HISTORIÍ ŽELEZNICKÉ KOPANÉ "



Po podzimu díky velkému finiši v podobě šestizápasové šňůry v závěru první části sezóny přišlo druhé místo, dva body nás dělily od vedoucí rezervy hradecké Slávie. Za námi velcí stíhači celky Vysoké nad Labem a Kostelce nad Orlicí s 31 body. V silné konkurenci jsme opět potvrdili, že v I.A třídě nechceme hrát druhé housle.

A co s tím? Realizační tým nechtěl opakovat chyby z přemíry zimní přípravy na umělé trávě včetně zápasů, do náplně se dostala malá sportovní hala v Radimi s tréninkovými jednotkami cvičitelky Kateřiny Jandové, což ne všichni hráči vítali se širokými úsměvy. Železnice má pro zimní přípravu velmi málo standardní podmínky, sokolovna je maličká a obsazená, k dispozici není ani malá umělka, pouze tenisové kurty. A upřímně – stálé dojíždění za přípravou sebou nese zejména v závěru zimního období určitou mentální a psychickou únavu. Proto jsme sehráli dvě utkání s týmy krajského přeboru (Dvůr Králové 4:3, Hořice 1:4), zdolali jsme Semily 4:0 a Miletín 3:0. Proti Železnému Brodu jsme poslali rezervu (1:2) a v generálce na trávě ve Starém Bydžově jsme uhráli remízu s kvalitní rezervou FK Chlumec n. C. 1:1. Věřili jsme, že do jara vstoupíme lépe než vloni, kdy nás hodně zasáhly remízy s Novým Hradcem 1:1 a s Trutnovem "B" 3:3 včetně následných proher v pokutových kopech. Tým v zimní přípravě nikdo neposílil, dorostenec Dobroslav Lustig zůstal nadále v Novém Bydžově.

Úvodní jarní kolo říká odloženo – zápas v Kunčicích se bude hrát až 8. května. Běží tedy 17. březen a doma vítáme lídra podzimní tabulky hradeckou Slávii. V 43. minutě chybuje stoper hostů a Honza Kypr z více jak 40 metrů přelobuje brankáře Nováka. „Zápas byl střetem diametrálně odlišných stylů a pohledů na fotbal“ říká hostující trenér Šlégr. V tomto směru je nutno souhlasit, někdy až neúčelná kombinační hra vesměs na vlastní půlce přinesla hostům tři střely mimo branku, náš tým jednodušší a přímočařejší měl dalších pět loženek. Výsledek 1:0 jsme nakonec zvládli i přes dramatické nastavení, ve kterém naše sestava byla již výrazně typologicky pomalejší. Skvělá návštěva 300 diváků viděla mnohem lepší vstup do jara než v loňském roce.

Sobota 23. března, jedeme do Kostelce, který měl fantastický vstup do soutěže (Stěžery 9:1, Třebechovice venku 3:0). Bez beků Odvárka a Mestického hrajeme s favoritem výbornou partii, přežijeme dvě břevna, ale opět úřaduje po výborných přihrávkách Milera a Klouzy náš kanonýr Honza Kypr, konkrétně v 60. a 70. minutě. Výhra 2:0 je naprosto skvělá, s favority máme 6 bodů a skóre 3:0, navíc vzájemné zápasy s Kostelcem hovoří zcela jasně v náš prospěch.

Závěr března – doma uvítáme rezervu RMSK Cidlina. Utkání má pochopitelně jistý prestižní náboj a soupeř nepřijede rozhodně ve složení, které by se nedalo nazvat jinak než více než optimální. Taktická bitva přináší pouze náznaky šancí, defenzívy obou protivníků jednoznačně dominují. Konečná plichta 0:0 sedí a oba realizační týmy si vyměňují řadu komplimentů. „Tady je ten fotbalový svět ještě v pořádku“ říká předseda Cidliny.

A je tu duben a okresní derby v Miletíně. Vedoucí týmu Pavel Kozák vysílá obavy s naší pozicí favorita. Marně – v 45. minutě vedeme 4:0, na konci utkání bereme výhru 7:0 (Kypr 3, Barták, Miler, Šťastný, Kracík). Všechny železnické mrzí pouze neuznaná branka našeho gólmana Michala Puše díky centimetrovému ofsajdu (a to nebyl na stadionu VAR). Pro náš celek je to jeden z posledních mistráků v klasickém módu, v příštích týdnech nás očekává další cíl – pohár KFS a utkání ve středu týdne.

260 diváků sleduje další domácí střetnutí a opět proti nám stojí rezerva, tentokrát Sokola Třebeš. Hostující tým na podzim dlouho vedl tabulku, poté se již pomalu posouval do jejího středu. Do přestávky nás Třebeš hodně trápí, ujímá se dokonce i vedení, alespoň poločasovou remízu nám zachrání chyba hostujícího gólmana, který podběhl trestný kop Míky. Po pauze již začínáme ovládat hru, v 52. minutě trefuje zařízení Haken, v 66. minutě Kypr a v 76. minutě Klouza. Byli jsme důrazní tam, kde důrazní máme být, tedy v šestnáctce. Výsledek 4:1 značí, že první třetinu jara jsme zvládli s 13 body a skóre 14:1. Hodně nadějné…

Vedle mistráků je tu pohár KFS a ani v něm nechceme hrát druhé housle. Do Železnice ve středu 17. dubna přijíždí tým první poloviny tabulky krajského přeboru FK Jaroměř. Opět se konfrontujeme s kombinačně vyspělým týmem s osobnostmi typu Gorola, Podolníka či Exnara. Jenže konečný výsledek zní 4:1 pro Železnici a je tu semifinále. Co na to trenér vítězného celku? „Jaroměř je mimořádně kombinačně vyspělým celkem, který výborně diriguje Radek Gorol. Náš tým se zpočátku rovnal, poté, co jsme stabilizovali rozestavení, jsme zápas pozvolna dostávali do režie. Musím říci, že tolik šancí na naší straně jsem nečekal, průběžný stav mohl být vyšší než 4:0. Nakonec jsme tento skvělý postup zakončili humorně, když široko daleko nikdo od soupeře nezabránilo tomu, aby si naše duo vyzkoušelo i síť naší svatyně. Mužstvo hodně chválím, semifinále je mimořádným úspěchem."

Citelná zima, dubnové mrazy, houževnatý tým Vrchlabí a samozřejmě jistá míra únavy z anglického týdne. V 25. minutě jdou vrchlabští do vedení díky Marku Hawlovi a velmi nás trápí. Teprve ve druhé části hry domácí trochu přitlačíme a pomůže nám minela domácího brankáře Blažka, po které dává opět branku všudybyl Kypr. Remízu berou nakonec oba soupeři, kteří si na podchlazeném trávníku absolutně nic nedarovali.

Čtvrtý duel doma a čtvrtý duel s béčkem, tentokrát MFK Trutnov. Je to bitva, která končí naší výhrou 3:1 (Kypr 2, Miler). Rozhodují standardní situace. Vedoucí reprezentantů krkonošské metropole Michal Vlček ze zápasu nadšen nebyl: „Nepříliš pohledný duel, kde fotbal nehrál úplně tu hlavní roli, byl pro nás těžkou zkouškou. V první půli, když jsme ještě měli dostatek sil, se nám vcelku dařilo dostávat přes střední řadu a vytvářet si šance, nebo alespoň jejich náznaky. Po změně stran však hra sklouzla k bitvě plné soubojů a v takovém stylu hry se dá Železnici konkurovat opravdu jen velmi těžko. Obranné standardky se pak opět ukázaly jako naše největší slabina a tři body tak účelnou a dobře organizovanou hrou uhájili domácí“. Po 28. dubnu tedy stále hájíme postupovou příčku, byť máme o zápas méně.

A přichází máj, lásky čas. Pro železnické borce nadchází obrovsky náročný měsíc, ve kterém je čeká pohárové semifinále a odložený zápas v Kunčicích. 4. května jedeme na nádherný pažit do Roudnice, tam hraje tým, jehož kvality jsou daleko výše než jeho aktuální umístění. Naprosto nadstandardní zápas se prvně láme v 81. minutě, po excelentním centru Bartáka koncuje hlavou Roman Klouza a náš tým je v euforii. Běží nastavení, domácí se opakovaně prosazují po levé straně, náš obránce běží do neznáma a centr jde zcela mimo něho na neobsazeného Černého, který pohodlně vyrovnává (1:1). Je to ztráta, ale napravitelná, uvidíme dále.

A je tu státní svátek, 8. květen. Hostí nás Bystřian Kunčice a tento zápas je z našeho pohledu nejhorší za jarní část. Domácí jsou na nás skvěle takticky připraveni a jejich téměř nejmenší hráč dává po rohu hlavou gól po fatální taktické chybě našeho hráče. A nakonec to není všechno. Dejme spíše slovo trenérovi Železnice: „Zřejmě na nás dolehla situace, cítil jsem to před zápasem i během něho. Domácí hráli s velkým entuziasmem, mají řadu hráčů s nadstandardními kvalitami a samozřejmě si pomohli i taktikou. Duel hodně ovlivnil první gól, snaha o vyrovnání vedla jen k tomu, že jsme z Máry Galla udělali hrdinu zápasu. Poté to už byla křeč a vabank hra nám pouze přibalila dva další dárečky do odjezdového zavazadla".
Porážka 0:3 zabolela a viděli jsme varovný prst, protože jsme opětovně nevyužili možnosti získat větší bodový náskok na třetí tým tabulky.

Za čtyři dny další zápas. Do Železnice přijíždí náš nejvzdálenější soupeř z Broumova protkaný řadou šikovných fotbalistů. Ale zdravé jádro našeho celku zafungovalo, v 83. minutě vedeme již 7:0, v závěru střídáme, ale výsledek je spíše hokejový podobný rezultátům ze základních skupin hokejové mistrovství světa. Na světelné tabuli svítí skóre 8:2 (Kypr 4, Klouza, Míka, Šťastný, F. Burgert) a snad to znamená návrat pohody do kabiny.

Před námi je středa 15. května a semifinále Poháru KFS. Za 11 dnů čtvrtý zápas, proti nám soupeř s výbornou defenzívou a pohárový specialista, tedy SK Libčany. Do půle držíme stav 0:0 a po poločasové přestávce čaruje Puš a jeho spoluhráči. Jenže přichází 56. minuta, Kypr skvěle nabízí šanci Michalu Milerovi a ten jásá, vedeme 1:0. V 82. minutě střídá Míku Filip Burgert a za minutu rozhoduje a posílá Železnici do finále (2:0). A komentář trenéra Blažeje: „"Řekněme, že jsme si splnili svůj sen a cíl. Teď už může být jen nadstavba. Byli jsme si vědomi, že výrazně kvalitní kádr Libčan prochází zdravotními deficity a samozřejmě bereme toto vítězství s pokorou. Duel jsme odmakali, občas i na hraně, určitě nám pomohly i naše šťastné chvíle v 48. minutě. Musím vyzdvihnout výborný výkon Odvárka, který nepustil do hry výborného Čiháka. Do Velichovek se těšíme my i naši fanoušci. Před kluky opět smekám".

Takže předchozí zápas jsme ukončili ve středu večer a v sobotu 18. května ráno hurá do aut a vzhůru do Hradce Králové. V 10.30 nás u hvězdárny čeká FC Nový Hradec Králové, který je momentálně pouhé tři body za námi. Zpočátku hrajeme dobře, máme několik výtečných šancí, největší Michal Miler. Jenže důležitou disciplínou je mentální kázeň, první jsme toto pravidlo porušili my a domácí nás těsně před pauzou potrestali krásnou střelou Braiera. A druhý poločas – pravidlo přešlo na domácí střídačku a trestali jsme my, v 73. minutě rozjásal naše barvy dalším důležitým gólem Michal Miler. Spokojeni, nespokojeni? Buďme pokorní, udrželi jsme stav na čele tabulky, i když Kostelec vítězí v Trutnově 6:1.

Konečně týdenní pauza a před námi náš nepříliš oblíbený protivník – Nové Město nad Metují. Organizovaný tým trenéra Janečka nám čelil velmi výrazně a do děje konečně vstoupil Jan Míka, jeho skvělý trestňák v 47. minutě nás poslal do vedení a diváky do euforie. Veškeré otazníky rozlouskl v 83. minutě Lukáš Haken, který zahájil svou skvělou epochu v závěru soutěže. Po 26. květnu jsme tedy stále postupoví.

Neděle 2. června – Stěžery. Klíčový duel u pivovaru Beránek velí, tři body, chlapci. Trenér domácích nás varuje – konečně máme tým kompletní. Do naší sestavy není zapojen Míka, který hlásí zdravotní problémy, tým nicméně hraje velmi dobře, v poločase vede již 3:0 a jaký je stav na konci? Vítězíme 6:0 (Kypr 3, Klouza 2, Barták) a komentář na stránkách KFS je následující: "Nuže, dceruško, k Tvé bývalé kráse chybí jenom krůček. Nechybí krůček jeden, pane králi, ale krůčky dva". Tento citát ze hry Cimrmanova divadla přesně vystihuje náš příští týden. K oněm krůčkům jsme se propracovali velmi solidním výkonem ve Stěžerách, domnívám se, že otěže zápasu jsme drželi velmi pevně. Teď už zveme naše příznivce na středeční a nedělní duely, které mohou být pro železnický klub jistou mírou historie. Na závěr - tentokrát výborný výkon rozhodčích ze Středočeského kraje".

A Velichovky 5. června… Sokol Železnice píše neuvěřitelný historický zápis, stačí se podívat na jména klubů, se kterými se bude pyšnit na poháru KFS. Než abychom komentovali, dejme slovo Deníku, který z tohoto utkání připravil skvělou reportáž. A ještě vyzdvihněme nádherný moment, centr Míky a hlavičkový projektil Lukáše Hakena.

https://jicinsky.denik.cz/fotbal-kraj/senzace-dokonana-zeleznice-slavi-historicky-uspech-finale-rozhodly-penalty-20240.html

Fotbalová Železnice na nohou. 9. června porážíme Třebechovice 6:0 (Haken 2, Barták, Bucek, Kypr, F. Burgert) a 400 diváků je u vytržení. Domácí kolektiv si čtyři dny po vítězství v Poháru zajistil další historický moment – postupuje do krajského přeboru.

https://jicinsky.denik.cz/fotbal_region/zeleznice-ma-postup-v-kapse-blazej-dekoval-fanouskum-a-vytasil-hlasku-z-pohadky.html

Poslední utkání hrajeme 15. června na půdě suveréna Vysoké nad Labem, několik hráčů má volno, tři přijíždí několik minut před zápasem z ROCK FOR PEOPLE. Výtečné domácí mužstvo pod vedením Josefa Boučka exceluje v první půli, vede 4:0, v druhé části hry korigujeme a jako krásnou tečku za sezónou přidává Honza Kypr gól alá Patrik Schick v utkání se Skotskem. Výhra domácích 5:2 už nic neřeší, s Vysokou se potkáme i v další sezóně, nicméně o patro výše.
A poslední komentář tohoto ročníku: „"Po pátečním večerním rozboru a na základě "valné hromady" na ROCK FOR PEOPLE byl sestaven nový realizační tým. Bohužel druhý jeho člen se k utkání nedostavil. K vlastnímu zápasu - Vysoká hraje umělecký fotbal a její suverenita v soutěži odpovídá hráčskému kádru. Výsledek 1. půle odpovídal naší sestavě. Všem fanouškům doporučuji záznam a branku Honzy Kypra, velká konkurence Patriku Schickovi. A na závěr - všichni blahopřejeme Michalu Pušovi k narození jeho dcery, to je krásný závěr sezóny".

Na závěr promluví jedna z velkých osobností kabiny Michal Puš:

https://hradecky.denik.cz/fotbal_region/sokol-zeleznice-michal-pus-fotbal-postup-oslavy-pohadka-triumf-pohar.html