Aktuality

Béčko přivítá v sobotu rezervu Kopidlno 18/10/2024

Více zde...

Pozvánka na víkend 27/09/2024

Více zde...

Dnes naše Áčko čeká pohárové utkání v Bělohradě 25/09/2024

Více zde...

Béčko v neděli přivítá Ližany 20/09/2024

Více zde...

Áčko zajíždí na hřiště jednoho z aspirantů na postup 20/09/2024

Více zde...

Odložené utkání A-týmu proti Libčanům se odehraje ve středu 18.9. od 17:00 16/09/2024

Více zde...

Všechny utkání tohoto víkendu zrušena!!! 13/09/2024

Jak šel čas, aneb po podzimu 2022 Železnice vede I.A třídu 19/11/2022

• JAK ŠEL ČAS, ANEB PO PODZIMU 2022 ŽELEZNICE VEDE I.A TŘÍDU:

 

Nováček na prvním místě krajské 1. A třídy, skvělé, ale v letošním ročníku soutěží KFS ne neobvyklé, podobně to má Solnice v krajském přeboru a béčko Cidliny v 1. B třídě. Nicméně pro Železnici je to historické umístění, navíc se tak děje s kádrem, ve kterém převažují odchovanci a hráči s kořeny v místním kraji.

Po nádherném primátu na Lázeňském poháru po 20 letech a postupu z předkola Poháru KFS (Bílá Třemešná 5:1) se rozjel kolotoč druhé nejvyšší krajské soutěže.

 

1) Hned na úvod derby s Bělohradem, v Železnici přihlíží ve vynikající atmosféře 348 diváků. Soupeř vedený Tomášem Markem hraje velmi aktivně, vede 1:0 a trefuje i tyče. V naší sestavě se objevují jediné dvě letní posily, Michal Puš má lepidlo na rukavicích a čas dorostence Dobroslava Lustiga přijde v závěrečných fázích zápasu. Míka do přestávky vyrovnává z penalty, 15 minut před koncem šestnáctiletý junior Lustig přehazuje posilu bělohradských Dobřichovského a skvělá akce Odvárka dvě minuty před koncem upravuje naši výhru na 3:1. „Dnes prohrál lepší tým“, konstatuje trenér Vladimír Blažej.

 

2) Druhé kolo, sobota dopoledne na Novém Hradci Králové. Soupeř straší ofenzívní silou, Novák, Vydarený, Štoček, Matějka a nejlepší kanonýr soutěže Šmid, to je palebná síla. Na úvodní gól ještě dokážeme reagovat Malým, ale poté odmítneme šance na 1:2 a domácí trestají každou skulinu v naší obraně. Nový Hradec vede již 4:1, na přijatelných 4:2 upravuje Míka z pokutového kopu. „Železnice je tým, který svou kvalitou do 1. A třídy patří a může být černým koněm soutěže“, možná trochu prorocká slova domácího lodivoda Ondřeje Koláře.

 

3) Třetí srpnový víkend a do Železnice přijíždí tým Třebechovic. Ten vede další syn slavného otce Václav Kotal mladší. Domácí napravují prohru z krajské metropole a již do přestávky vedou 2:0, potom dává krásný gól Tomáš Bucek a vše dovršuje svým hattrickem Honza „Hagi“ Míka. 220 diváků se přijde dívat na fotbal a zaslouženě tleskají „blue boys“ za tento nedělní výkon.

 

4) A jedeme do Trutnova. V Horním Staré Městě proti nám vybíhá rezerva divizního Trutnova a hraje dobře, na kombinační fotbal domácích se dá dívat. Přesto vedeme, Kypr strčí hlavu proti vysoké kopačce a Míka penalty umí. Po pauze jsme mohli dát rozhodující gól, zvoněly i tyče, ale šest minut před koncem soupeř zaslouženě vyrovnal. Penalty prostě umíme strašně málo a domácí po rozstřelu v poměru 4:2 berou bod navíc. Po čtyřech kolech máme sedm bodů a určitě jsme spokojeni.

 

5) A je tu září, první neděli v tomto měsíci jede do „Železky“ Nové Město nad Metují, na lavičce udílí pokyny tehdy ještě starosta města Petr Hable. MFK budí hrůzu, výhry nad Kunčicemi 12:2 a Náchodem 5:0, to je produktivita jako hrom. V ochozech opět 220 diváků, trenér ordinuje taktiku eliminace hostujících kanonýrů a je to taktika účinná. Hosté toho příliš nemají a radimský tandem Míka-Klouza se postaral o výhru 2:0. „Hezký závěr týdne“, tak zní komentář domácího PR oddělení.       

 

6) Je tu den 11. září, datum budící neblahé vzpomínky na dvojčata v New Yorku. „Už by to chtělo bodovat naplno i venku“, neskromné to přání managementu klubu. Béčko Třebše v čele s bratrem Vlkanovy Filipem nastoupí jako nová vláda, do deseti minut vede 1:0 a náš realizační tým dělá s týmem mírné změny. Míša Beránek plní svou půlroční střeleckou normu a v 20. minutě vyrovnává. V druhé části se dějí věci, Filip Burgert nahrává a Dan Barták a Honza Kypr střílí, vedeme již 4:1. Poté „Hagi“ nedává jasnou šanci, domácí snižují z penalty a jsou pokryti živou vodou. Deset minut před koncem je to již 3:4 a klepeme se o výsledek. Naštěstí ho udržíme a těší nás i komentář domácího vedoucího Lukáše Michala „dnes jsme tahali za kratší konec“. Po domácí prohře České Skalice s Kunčicemi jdeme na první místo tabulky.

 

7) Čtvrté domácí vystoupení, na Železnici přijíždí Lokomotiva. Tým hostů už není to, co býval, odchod některých opor v čele s futsalovými reprezentanty bratry Drozdovými mužstvem zamával. Na domácí poměry pouhých 128 diváků vidí tenisového kanára, výhru 6:0 tvrdí třemi góly revitalizovaný Jan Kypr, po jednom dávají Lukáš Haken a Jan Míka z penalty, o ten šestý se vedou spory – byl vlastní nebo ho dal Roman Klouza? Počasí hrozné, sucho žádné, jenže 16 bodů a udržení první příčky, to vhání teplo do všech fotbalových organismů v Železnici.

 

8) Sokol Roudnice, jeden z favoritů soutěže, to je další soupeř na venkovním hřišti. V pěkném roudnickém areálu nás nabudí slova jednoho ze soukromě hospodařících rolníků vedle hřiště „Železnice, kde to je? To zase bude klepec“, větu určenou domácímu činovníkovi slyšíme a vnímáme. V 8. minutě to už je 0:2 díky Hakenovi a Míkovi, pak střílí krásnou branku domácí Koutník, ale Míka reaguje s přesností sobě vlastní. Standardky domácí vůbec nedávají a Haken s Kyprem upravují do pauzy na 1:5, po přestávce přidá šestou branku Míka. Krása střídá nádheru, Ondra Doruška domů nedoveze ani jednu lahev z moravské várky slivovice, železničtí fans mají prostě splávek a mají proč.

 

9) Přišel říjen, hřiště v Železnici se topí pod vodou. Honza Míka skáče přes zábradlí a po rozcvičce sděluje, že to nejde. Oba týmy se půl hodiny dohadují, zda to půjde, hledají náhradní termín, ale ten prostě není. Takže se na „bažinku“ jde hrát a malý zázrak, v tomto počasí je přítomno 260 přihlížejících. Vedeme 1:0 nad největším favoritem 1. A třídy, trefuje se Kypr. Pa pauze hosté přikládají pod kotel a obracejí skóre na 1:2. Od 70. minuty začínáme tlačit, ale jen se chytáme za hlavu. Rozhodčí Šiling nastavuje zápas o čtyři minuty, v té poslední trenér Liška střídá. V minutě následující přijde faul, z trestňáku posíláme míč do vápna a Kracík vyrovnává, neatakující a neatakován. K úžasu všech arbitr gól neuznává, bouchly emoce a Adam Starý inkasuje za atak protivníka červenou kartu. Komentář – kdyby to sudí foukl po čtvrté minutě, prohráli bychom, ale nedošlo by k tomuto vyloučení, které nás hodně zasáhlo v následujícím kole.

 

10) Derby v Miletíně, domácí jako vždy urputní, motivovaní a organizovaní. Sice vedeme gólem Klouzy, ale nově složená stoperská dvojice při absenci Hakena a Starého nemá svůj den a v poslední pětiminutovce poločasu obrací svěřenci kouče Táborského na 2:1. Střídáme indisponovaného kapitána Beránka i stopera Scháňka, jenže i Filip Burgert hraje se sebezapřením, to samé říká i Tomáš Bucek. V 68. minutě vede Miletín 4:1 a vedoucí týmu Pavel Kozák se bojí debaklu. Trenér mění rozestavení, burcuje hráče a ti zmáčknou Miletín na jeho půlce, během tří minut snižujeme na 3:4 a brankář Mirek Richter tahá ze svého arsenálu skvělé zákroky. Vyzraje i na tutovku Kypra a domácí se radují z výhry 4:3. Realizační tým přemýšlí, jestli zvolil tu správnou sestavu a vedoucí domácích Antonín Kraus připomíná, že každému týmu někdy někdo chybí. Jenže záleží, kdo a kdy? V tabulce klesneme na bronzovou příčku.

 

11) Opravná zkouška má datum 16. října. Přijíždí k nám Slovan Broumov s řadou hráčů se zkušenostmi z vyšších krajských soutěží. Trenér hostů Ondřej Zinke proklamuje „konečně slušná sestava na utkání venku“. Je to znát, Broumov hraje dobře, ale v naší sestavě je znát návrat Míky a Hakena, sice prohráváme 0:1, ale opět je dáno „jak je důležité mít Romana Klouzu“. Ve 41. a 45. minutě Roman, který opět ukazuje svou formu, obrací na 2:1, v druhé půli chytá skvěle hostující gólman Bouška, ale brance dorostence Honzy Šťastného nezabrání. 200 diváků se raduje z další naší výhry, těsně před koncem jdou na plac předseda klubu Jarda Daniš a další odchovanec Ondřej Matoušek.

 

12) Bystřian Kunčice vedený explozívním trenérem Martinem Nunem je naším dalším soupeřem. Kunčičtí také budí respekt, vyhráli v České Skalici a Stěžerách 5:1, nad Sobotkou 7:1. Náš tým je opět ve starém energetickém módu, K3 mají drajv. Kracík dá vedoucí gól, Kypr střílí a nahrává, Klouza je na pravé straně neudržitelný. Hatrick Honzy Kypra ukazuje návrat jeho formy, dále koncují zmíněný Kracík a Barták, vše uzavírá přímákem Jan Míka. Vítězíme 6:0 a jsme zase na postupovém druhém místě. „Já musím naši sestavu obrovsky pochválit za organizaci hry, nasazení a skvělou efektivitu, kterou reprezentují zejména čísla Honzy Kypra 3 + 2. Byla to z naší strany zdařilá sobota". To byla slova hodně spokojeného trenéra.

 

13) Třináctka je prý nešťastné číslo, jenže pro náš tým nikoliv. V dalším derby okresu Jičín přijede do Železnice Sobotka, na zápas je zvědavo 290 fanoušků. Mužstvo vede z lavičky kouč rezervy Honza Bartoš, trenér Blažej žhaví telefon při cestě z Itálie. Do půle vedeme 3:0, góly dávají Šťastný, Klouza a Haken, po pauze dává další přírůstky Kypr dvakrát, Klouza jednou a stoper Sobotky Klečal nám pomůže také jednou. Výhra 7:0, to v zápase se Sobotkou ještě nikdy nebylo. Smutek do tváří vkládají jen nucené ochody ze hřiště u Jakuba Mestického a Honzy Míky. V sestavě je naopak na delší čas další z odchovanců mládežnické základny Patrik Saal.

 

14) Umělá tráva a šest hráčů divizní lavičky Náchoda, to nás čeká v Bělovsi. Fotbal tu není o kráse, ale o zodpovědnosti, jednoduchosti a standardkách. Výborný je však sudí Kuric se svými asistenty. Vedeme 2:0, Míka kroutí nečekaný projektil, který tečují přebíhající Klouza a obránce domácích, v druhé půli se trefí po rohu Kypr. Vzápětí diskutujeme a Náchod toho využívá, Hanzl snižuje na 1:2. Jenže zodpovědnost a defenzíva nejsou naše slabé stránky a skóre 2:1 udržíme a při první cestě autobusem si výhru užívá řada skvělých fanoušků našeho celku. A o to více, že Česká Skalice prohrává derby s Novým Městem nad Metují a jdeme opět do čela 1. A třídy.

 

15) A je tu závěr podzimu. Další nováček Sokol Stěžery jede do Železnice bez několika hráčů, ale s odhodláním aplikovat „prešovský beton“. Nutno říci, že hosté hrají v defenzívě velmi dobře a čekají na naši chybu. Našemu týmu se v prvním poločase nedaří, stěžerská pavučina nás chytá do osidel. Jenže když nevíme ze hry, jsou tu rohové kopy. Minutu po úvodním hvizdu do druhé půle kopne první z nich Dan Barták a Lukáš Haken slaví, jeho hlavička je nezadržitelná. To samé se děje pár minut před hvizdem závěrečným, roh má exekutora v podobě „Hagiho“ a Roman Klouza skáče vysoko a trefuje přesně. Výhra nikoliv utrápená, ale vydřená, jsme po podzimu první a možná toto postavení docení až čas. Přihlíželo 220 diváků, Železnice se stává v tomto směru baštou.

 

A co více? Nejlepší podzimní útok, dali jsme 52 branek, nejlepší obrana soutěže, inkasovali jsme osmnáctkrát, o gól méně než Česká Skalice. Máme 34 bodů, což je 75% možných bodů. V brance se pravidelně střídali Petr Šuk a Michal Puš, posila před podzimem, máme gólmany s nejkratšími příjmeními v soutěži. V kádru je řada odchovanců z mládeže (Kracík, Klouza, Saal, Kypr, dorostenci Burgert, Šťastný a Lustig), všechny posily, které do Železnice v poslední době přišly, mají hlavu a patu a zejména zapadají. V Železnici jsou nejvyšší návštěvy v 1. A třídě, jsou tu skvělí fanoušci, kteří jezdí s týmem i ven, dobře pracující výbor, mládež i hrací plocha.

Kabina a parta a její motivace, to je jeden faktor, schopnost aplikovat stanovený systém, herní vize a standardní situace je druhý faktor, využití hráčů na postech, které jim sedí, to je třetí faktor a tréninková morálka, to je pověstný čtvrtý faktor. Čeká nás těžké jaro, už nás nebudou brát jako vykulené nováčky.